Download Free Templates http://bigtheme.net/ Websites Templates
Amur Angolna Balin Busa Compó Csuka Dévérkeszeg Harcsa Jászkeszeg Kárász Ponty Süllő Törpeharcsa Vörösszárnyú keszeg

SÜGÉR
(PERCA FLUVIATILIS)


Sügér kép


LEÍRÁS


Előfordulása különböző testformákkal és színekkel az élőhely és életviszonyok szerint a gyors folyású patakok kivételével szinte mindenütt előfordul. A színe évszakok szerint is változik. Az alapszín zöldessárgától majdnem a feketéig terjed 5-9 sötétebb függőleges csíkkal az oldalán, amik kitűnően elrejtik a nádasban és a vízinövények között. A hasúszók jellegzetes tüskét alkotnak. Az első hátúszó hátsó részén egy nagy kékesfekete folt különbözteti meg a rokonaitól pl. a süllőtől. Eredetileg édesvízi hal, de megtalálható a tenger öblökben is a félsós vizekben. A fiatalok kisebb csapatokba verődnek az idősebbek magányosan élnek, mivel a raj az idők folyamán természetes úton egyre inkább megfogyatkozik.


TESTHOSSZ ÉS TÖMEG


A kifejlett példányok mérete hazánkban 0,30-0,50 kg, hossza 20-25 cm, a nagy példányok 1-1,5 kg (50 cm) érik el.


SZAPORODÁS


Ívás ideje április - június között. A hím példányok 2-4 a nőstények 3-6 éves korukban lesznek ivarérettek, de táplálékszegény vizekben 1-2 évvel kitolódhat ez az időpont. Élethossza 13 év.

A hatvanas és 1970-es években egy fekélyes betegség tizedelte meg a sügérállományt Nagy-Britanniában. A vizsgált élőhelyeken az egyedek mintegy 99%-a elpusztult. Csak a legerősebb fiatal példányok maradtak meg. Bár a vész már évtizedekkel ezelőtt elmúlt, következményei mind a mai napig érezhetőek. A felnőtt sügérek hirtelen pusztulása megzavarta a faj természetes kiválogatódását. A vészt túl sok fiatal példány élte túl, amelyekből elsatnyult, törpe növésű állomány alakult ki.


HORGÁSZATI SZABÁLYOZÁS


Horgászati tilalom alá nem esik.


TÁPLÁLKOZÁS


Plankton, rovarlárvák, kishalak, ikra, légylárvák, rákok. Falánk ikrarabló és ivadékpusztító ezért a tógazdaságokban irtják. Saját fajuk kisebb példányait is felfalják. Táplálkozási módjuk megköveteli a jó látási viszonyokat is, ezért a tiszta, átlátszó vizekben érzik a legjobban magukat.


HORGÁSZATA


Magyarországon kevésbé, nyugatabbra népszerű sporthorgász hal. Általában hagyományos módon csontival, gilisztával, apró hallal horgászunk sügérre, de a kisebb körömvillantóra vagy twistesre is előszeretettel ugranak rá. A legnagyobb méretet bányatavakban, illetve mély tavakban, folyókban érheti el. A Kárpát-medencében megnőhet akár 2,5 kg-os súlyúra, és 50 cm hosszúra, de rekordlistára kerülnek már az 1 kg körüli példányok is. Magyarországon kimondottan sügérező hely nagyon kevés van, apróbb példányok szinte mindenhol előfordulnak, nagyobb egyedek már sokkal ritkábbak. Velük az öregebb tározókon (mint pl. a Pécsi-tó, Kaposvárnál a Deseda, morotvákban, holtágakban , valamennyi csatornában és kisebb síkvidéki patakban, folyóban (pl. Duna-Tisza csatorna, Duna-völgyi-főcsatorna, Sió, Rába, mély kavicsbánya-tavakban, nagyobb folyóinkon (a Duna, a Tisza, illetve a Dráva bármely csendesebb szakaszán), illetve tavainkon (a Balaton és a Velencei-tó nyugodtabb, vízinövényekben gazdag régióiban) találkozhatunk.


HORGÁSZMÓDSZEREK


Fenekezés, úszózás, pergetés.