Download Free Templates http://bigtheme.net/ Websites Templates
Amur Angolna Balin Busa Compó Csuka Dévérkeszeg Harcsa Jászkeszeg Ponty Sügér Süllő Törpeharcsa Vörösszárnyú keszeg

KÁRÁSZ
(CARASSIUS CARASSIUS)


Kárász kép


LEÍRÁS


A pontyfélék családjába tartozó kárász őshonos halunk. Magas, erősen lapított, sötétezüstös test jellemzi. A színeiben eltérő a környezet hatására. Bajsza nincs, ez a legegyszerűbb módja a pontytól való megkülönböztetéséhez. Feje kicsi, szája felső állású ajkai a pontynál kevésbé húsosak. Mell és hasúszója rövid, hátúszója hosszú és magas. Páros és páratlan úszói egyaránt szürkék. Bognártüskéjén 29-31 apró fog található. Pikkelyei erősen ülnek bőrében. Szeme közepesen nagy és írisze sárga aranyozott szélekkel. Hashártyája fekete.

Szívós halfaj, jól bírja az oxigén hiányos vizeket is. A téli nyugalomra az iszapos fenékbe ássa be magát és túléli a kisebb vizek fenékig való befagyását is. A ponttyal együtt hibrideket hozhat létre (pontykárász, kárászponty).

Elterjedése Európában a Fekete-tengertől az Északi-tengerig, Közép- és Észak-Ázsiától Kína északi részéig húzódik az édesvizű és a brakk vizekben (keveredik az édes és a sós víz, például a folyók és a tengerek találkozásánál). A síkvidéki tavakban régen tömegesen voltak megtalálhatóak. Észak-Amerikában próbálkoztak a ponttyal együtt betelepíteni, de sikertelenül.


TESTHOSSZ ÉS TÖMEG


A hazai vizekben ritkán elérik a 20 cm-es hosszúságot és a 70 dkg fajsúlyt.


SZAPORODÁS


Május-júliusban ívik csapatosan a sekélyebb helyeken. Ivarérettségét 2-3 évesen éri el. A nőstény kárászok 100-300 000 ikrát raknak le a víz alatti növényekre. Az ikrák 9-10 nap múlva kelnek ki, amikor a víz hőmérséklete eléri a kb. 15 C°-ot. A hibridek tejes egyedei sterilek és szaporodásra képtelenek.


HORGÁSZATI SZABÁLYOZÁS


Magyarországon horgászati szabályozás alá nem esik. A kárászt veszélyeztetett fajtának és védettségre javasolták és történtek kísérletek állományainak növelésére tenyésztéséből származó egyedek kihelyezésével is.


TÁPLÁLKOZÁS


Zooplanktonokkal, rovarokkal, férgekkel és növényi eredetű táplálékokkal táplálkozik.


HORGÁSZATA


Főleg tavakban, elmocsarasodott holtágakban és lassú folyású folyókban találhatjuk meg. Számos kárászra specializálódott etetőanyag létezik, ezekbe érdemes főtt kukoricát is keverni. Horgászható finom úszós szerelékkel vagy fenekezős horgászmódszerrel. Sokszor akad a horogra pontyozás közben.