Download Free Templates http://bigtheme.net/ Websites Templates
Amur Angolna Busa Compó Csuka Dévérkeszeg Harcsa Jászkeszeg Kárász Ponty Sügér Süllő Törpeharcsa Vörösszárnyú keszeg

BALIN
(ASPIUS ASPIUS)


Balin kép


LEÍRÁS


Békés fajtájának meghazudtolója, mert hiába tartozik a pontyfélék családjába mégis ragadozó. Izmos és nagy testén vörhenyes uszonyok vannak, amik az ívási idő alatt kivörösödnek. A háta sötétzöld néha arany vagy ezüst színárnyalatokkal. Az testének oldalai ezüstfehér színben csillognak és a hasa fehér. Szemei kicsik, de látása igen jó és szája fogatlan, felfelé nyíló. Kisebb méretű pikkelyeit a sötét szélük jellemzi. A balin rendkívül érzékeny a szennyeződésekre és a természeti változásokra. Szinte egész Európában megtalálható Dánián és Anglián kívül ahol a balin teljesen kipusztult. Kelet Ázsiában is honos és Iránban is sikeresen honosították. Előfordul a félig sós vizekben is.


TESTHOSSZ ÉS TÖMEG


A fejlett példányok 50-70 cm-esek és 2-6 kg-osak.


SZAPORODÁS


Ívási ideje március-április között zajlik leginkább az erősebben áramló vizekben. A hím 4, a nőstény 5 évesen válik ivaréretté. Az ívás ideje alatt csapatokba tömörül és járja a "balintáncot". Nagy csapatokban vándorolnak az ívási helyükre.


HORGÁSZATI SZABÁLYOZÁS


Horgászati tilalmi ideje: március 1 - április 30

Legkisebb kifogható méret: 40 cm amit 4-5 évesen ér el.


TÁPLÁLKOZÁS


A kisebb balinok planktonnal, később kisebb rákfélékkel táplálkoznak. Amikor elérik a 20-30 cm-es hosszúságot megmutatják a ragadozó mivoltukat és elkezdenek a küszrajokban vadászni. Elfogyasztja szívesen a békát és a vízimadár fiókákat is, Németországban "egérharapónak" is hívják. Nagy erővel ront neki a kisebb halrajoknak, de ennek ellenére nagyon óvatos hal és a villantót sokszor messze elkerüli. Szívesen fogyasztják a vízi rovarokat is, ezt a tiszavirágzáskor lehet megfigyelni, amikor csapatokban vadásszák a víz felett repülő kérészeket. Táplálkozás alatt a küsz rajokat követve vándorol.


HORGÁSZATA


A sporthorgászok nagyra becsülik. Erőteljes rávágásai kitűnő élmény nyújtanak. Ahol több balin vadászik, ott valósággal forr a víz. A balin minden nagyobb vizünkben (Duna, Tisza, Körösök, Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó) előfordul, de leginkább az örvénylő, rohanó vizeket, a tavakban a növényzetmentes nyílt vizet kedveli. Hátúszójával jellegzetes alakú barázdákat szánt a vízen. Tanulékonysága miatt a horgászata népszerű horgászvizekben nehéz. Horogra főleg az 1-2 kg-os példányok akadnak. Horgászható a pisztrángozáshoz is használt műlegyezéssel, villantóval, vízigolyóval úsztatott csalihallal vagy szivarólommal felszerelt műlegyes megoldással, de rákap a csalihalas úszós és fenekezős készségre is. Télen a vermelő halak közül is táplálkozik és eredményesen fogható a lékhorgászattal is.