Download Free Templates http://bigtheme.net/ Websites Templates
Amur Angolna Balin Compó Csuka Dévérkeszeg Harcsa Jászkeszeg Kárász Ponty Sügér Süllő Törpeharcsa Vörösszárnyú keszeg

BUSA
(HYPOPHTHALMICHTHYS MOLITRIX)


Busa kép


LEÍRÁS


Teste megnyúlt, közepesen magas, oldalról lapított. Feje viszonylag nagy, orra rövid, szája kicsi és felső állású. Fejéhez képest kicsi szeme szokatlanul alul helyezkedik el, a száj szögletéből húzott vízszintes átmegy rajta. A hasúszóknál hátrább kezdődő hátúszójában 6-7 elágazó sugár van. Farkalatti úszója hosszú, a széle homorú, osztott sugarainak száma 12-14. Hátrasimított mellúszói nem érik el a hasúszók tövét. Pikkelyei aprók, számuk az oldalvonalon 110-124. A hal hasoldalán, a toroktól a végbélnyílásig egy jól látható él húzódik. A busa színe ezüstös, nem márványozott.


TESTHOSSZ ÉS TÖMEG


Nagyobb példányainak hossza 50-70 cm, de 1 méternél nagyobbak is előfordulnak. Kifejlett példányok testsúlya elérheti, sőt meghaladhatja az 50-60 kg-ot.


SZAPORODÁS


A nyári hónapokban ívik (23-24 Celsius-fok), ikrái (nőstényenként 500 000-ig) szabadon sodródnak a vízben. Az ivadék eleinte állati planktonnal táplálkozik. Körülbelül 5-10 centiméteresek, amikor áttérnek a növényi planktonra, ehhez a bélcsatornájuk a testhossz 6-7-szeresére növekszik.


HORGÁSZATI SZABÁLYOZÁS


A busa tilalmi idő és méretkorlátozás alá nem esik.


TÁPLÁLKOZÁS


Elsősorban fitoplanktont, azaz parányi lebegő algákat fogyaszt, de sok szerves törmeléket és zooplanktont is eszik. Táplálékát a kopoltyúívek belső oldalán kialakult készülék segítségével szűri ki a vízből.


HORGÁSZATA


Horgászatához fontos tudnunk, hogy úszó planktonnal táplálkozik, amit nem igazán tudunk horogra húzni. Ebből következik az, hogy a busa horgászatában teljesen el van fogadva a külső akasztás, mert ez a hal nem táplálkozik a hagyományos módon vett a horgászatban használatos növényi, vagy állati eredetű csalival. Ugyanis a busa vízszűrésre specializálódott, ami annyit jelent, hogy a vizet beszívja, megszűri és a felesleges vizet kiengedi a kopoltyúján a táplálékot tovább jutatja az emésztőrendszerébe. Ebből adódik a megfogásához alkalmazott sportszerű horgászmódszer.

A tapasztalatok alapján a busa gyorsan felfigyel a vízbe jutatott etetőanyag felhőre, mely oda csalja őket táplálkozni. Ha direkt busára szeretnénk horgászni akkor az etetőanyaghoz keverhetünk egy kis kukorica- vagy lucernalisztet, esetleg egy kis tejport. De szereti az édeset is főleg a méz és vaníliaízesítést.

Az etetőanyagot úgy kell bekeverni, hogy a vízbeérést követően azonnal szétessenek a gombócok és a vízoszlop közepén fejtsék ki hatásukat. Folyamatosan kell etetni, hogy az etetőanyag felhő állandó legyen.

Általában a vízoszlop felénél horgászunk rájuk úszós vagy fenekező módszerrel. Ne felejtsük el, hogy mivel igen erős és esetleg jókorára megnövő hallal állunk szembe ehhez válaszuk meg a felszerelésünket is. Ja és a horogra nem fontos csalit tenni, vagyis a legalkalmasabb csali egy szem technopufi, amit szürcsölése közben beszippant, és máris lehet fárasztani.